Actueel

 • Fotoverslag 25e studiedag 3 november 2017

  Onder zeer grote belangstelling vond op 3 november jl. de 25e studiedag van de NVPP plaats. Het thema van de dag was “WANTROUWEN – TROUW – VERTROUWEN; psychoanalytische psychotherapie in beweging.”

  Voor deze gelegenheid was uitgeweken naar het Compagnietheater, dat plaats biedt aan 400 personen. Al snel was deze jubileumeditie van de studiedag volgeboekt en moesten diverse belangstellenden helaas teleurgesteld worden. Degenen die erin geslaagd waren ... Lees verder

 • September 2018: start opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut in Amsterdam

  Geïnteresseerd in het psychoanalytisch gedachtegoed en op zoek naar verdieping? Per september 2018 zal in Amsterdam waarschijnlijk weer een 4-jarige opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut van start gaan.

  De opleiding bestaat uit:

  – een cursorisch gedeelte met ruim aandacht voor de theorie en techniek van psychoanalytische evidence based behandelingen en de toepassing hiervan in de huidige GGZ praktijk

  – een leeranalyse of psychoanalytische psychotherapie

  – een aantal onder supervisie uitgevoerde ... Lees verder

 • Nieuwe opleiding tot supervisor NVPP

  Per januari 2018 zal een nieuwe NVPP supervisorenopleiding van start gaan; er is nog plek voor 2 deelnemers.

  Doelstelling:

  Het ontwikkelen van een professionele stijl van superviseren van de diverse vormen van psychoanalytische psychotherapieën, zowel op het niveau van de basisopleidingen tot psychotherapeut of psychiater, als ook op het niveau van de NVPP opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut op specialistisch niveau.

  De opleiding zal bestaan uit 12 bijeenkomsten van ... Lees verder

 • Fotoverslag studiedag 4 november 2016

  Op 4 november 2016 vond in De Rode Hoed te Amsterdam de jaarlijkse studiedag van de NVPP plaats: een goed bezochte studiedag met inhoudelijke kwaliteit, diepgang en veelzijdigheid van alle lezingen. Op levendige en boeiende wijze werden de vele kanten, lagen en aspecten van het Zelf uitgelicht en bediscussieerd.

  In het Tijdschrift voor Psychoanalyse verscheen een verslag van deze studiedag door Marit van ... Lees verder

 • Onlangs verschenen: Affectfobietherapie in de praktijk

  Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven. Zij helpen om de juiste keuzes te maken, dichtbij anderen te zijn en grenzen te stellen. Maar gevoelens kunnen ook beangstigend zijn. Bijvoorbeeld als we vrezen overweldigd te worden door wat we ervaren. Als we bang zijn voor wat we voelen dan kunnen we een zogenoemde emotie- of affectfobie ontwikkelen. We trekken ons terug, durven niet meer ... Lees verder

 • 4 november 2016: NVPP studiedag over “het Zelf van alle kanten”

  Op vrijdag 4 november a.s. vindt de jaarlijkse studiedag van de NVPP plaats, wederom in De Rode Hoed in Amsterdam.

  Thema dit jaar is: ‘het Zelf van alle kanten’; van Freud tot Neuropsychoanalyse.

  Sprekers:

  Ariane Bazan
  Anna Bentinck van Schoonheten
  Rachel Blass
  Lidewij Gerits
  Antonie Ladan
  Lut De Rijdt
  Carly Wijs

  Accreditatiepunten: NVvP 5, FGZP 4, NVP 4

  Alle informatie is te vinden in Folder Studiedag NVPP 2016 – ... Lees verder

 • September 2016: verkort traject psychoanalytische kinder- en jeugdopleiding

  Ondanks de huidige dominantie van het klachtgerichte denken is de belangstelling om over de binnenwereld van onze jonge cliënten na te denken, over hun worstelingen in het vinden van een evenwicht tussen eigen verlangens, gevoelens en fantasieën en zich voegen aan de eisen van de buitenwereld nooit helemaal verdwenen. De laatste jaren zijn begrippen als mentale representaties of interne werkmodellen gemeengoed geworden. Ook het wetenschappelijk ... Lees verder

 • September 2016: opleidingen in Amsterdam en Eindhoven

  Per september 2016 zal zowel in Amsterdam als in Eindhoven een opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut van start gaan. De opleiding duurt in principe 4 jaar; in Eindhoven wordt een 3-jarige variant georganiseerd, specifiek bedoeld voor degenen die (via de RINO Zuid) reeds een cursus inleiding en verdieping in de psychoanalytische psychotherapie hebben gevolgd, of een vergelijkbare achtergrond hebben.

  De opleiding bestaat uit:

  – een cursorisch gedeelte ... Lees verder

 • 21 maart 2016: voorlichtingsbijeenkomst opleiding

  Op maandagavond 21 maart a.s. wordt in Amsterdam een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor degenen die geïnteresseerd zijn in de opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut.

  U kunt zich voor deze avond opgeven via info@nvpp.nl

  Er zal informatie worden gegeven over de

  • 4-jarige opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut, die bij voldoende belangstelling per september 2016 zal starten in Amsterdam.
  • 2-jarige opleiding tot psychoanalytisch kinder- en jeugdtherapeut, die niet alleen gevolgd kan worden ... Lees verder
  • Psychoanalytische behandelingen en evidence

   Een aantal leden heeft het bestuur verzocht hen te ondersteunen in het aanleveren van ‘evidence’ in hun contacten met verzekeraars en patiënten.

   Het bestuur wil hieraan graag gehoor geven. Wij willen op onze website per register een overzicht geven van de werkzaamheid van de verschillende psychoanalytische deelbehandelingen, zodat deze informatie vrijelijk gebruikt kan worden door de leden. Onlangs heeft om te beginnen het register TFP een ... Lees verder