Actueel

 • Donderdag 24 januari 2019: 4e psychoanalytische avond voor belangstellenden

  Voor belangstellenden in het psychoanalytische gedachtegoed organiseert de NVPP een aantal psychoanalytische avonden. Uiteraard zijn ook leden en opleidingskandidaten van de NVPP van harte welkom hierbij!

  Op donderdag 24 januari 2019 gaat spreker Quin van Dam graag in op het thema:

  De dood onder ogen zien

  Een existentieel-psychoanalytisch perspectief

  Angst voor de dood is bij vrijwel iedereen op de achtergrond aanwezig, maar kan zich ook op de voorgrond dringen. ... Lees verder

 • Cursusaanbod voor NVPP leden

  De NVPP wil graag de verbinding tussen de leden onderling stimuleren en inhoudelijk verdieping bieden. Naast onder andere de jaarlijkse studiedag willen we dit doen door vanaf het eerste kwartaal van 2019 een aantal korte cursussen aan te bieden.

  De cursussen zullen in de regel bestaan uit 3 – 5 avonden van anderhalf uur, eens per maand, voor zo’n 8 tot 14 deelnemers. Er wordt verdiepend ... Lees verder

 • Maandag 29 oktober 2018: 3e psychoanalytische avond voor belangstellenden

  De NVPP organiseert psychoanalytische avonden voor belangstellenden in het psychoanalytisch gedachtegoed.

  Het thema van de derde avond in deze reeks is ‘Een veilig klimaat voor pijnlijke inzichten’.

  Het komt maar al te vaak voor dat duidingen niet aanslaan omdat de patiënt ze als kritiek beleeft. Om dat te voorkomen moet je eerst voldoende veiligheid bieden door de angst, schaamte of het schuldgevoel over de verboden wensen te ... Lees verder

 • Jan/febr. 2019: verkorte NVPP opleiding van start

  Voor degenen die eerder de PT/PS (vanaf 2006) aan de RINO Amsterdam hebben afgerond en op grond hiervan in aanmerking komen voor gedeeltelijke vrijstelling van het reguliere opleidingsprogramma.

   

  De (verkorte) opleiding bestaat uit:

  1. Technisch Theoretische cursus
  • Technisch Seminaar 2 jaar: 70 bijeenkomsten van 5 kwartier
  • Educatieve staf: 10 bijeenkomsten van 2 uur inclusief theorie over intake en indicatiestelling: 20 uur
  • Theoretische Cursus: 20 bijeenkomsten van 2 uur
   • Seksualiteit, Gender 10
   • Perversies ... Lees verder
   • Inschrijving voor NVPP studiedag 2 november 2018

    Onder de titel Unlimited! Psychoanalytische Psychotherapie Anno Nu vindt op vrijdag 2 november 2018 de jaarlijkse studiedag van de NVPP plaats.

    Sprekers dit jaar zijn Willem Heuves, Ariëtte van Reekum, Ans van Blokland, Marina Luymes, Stephan Sanders, Muriel Vermeulen en Lutgarde Vanvuchelen.

    Meer informatie is te vinden in Folder Studiedag NVPP 2018 – Unlimited!en via het formulier hieronder kunt u zich digitaal aanmelden.

    Accreditatie is verleend door de ... Lees verder

   • maandag 2 juli 2018: 2e ‘psychoanalytische avond’ van de NVPP

    In de geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen jaren de cognitieve gedragstherapie leidend en voor veel cliënten de juiste vorm van behandeling. Toch profiteren niet alle cliënten van deze behandelvorm.

    Door de hernieuwde groeiende belangstelling in het veld voor het psychoanalytische gedachtegoed en de wijze waarop dit denken een bijdrage kan leveren aan de gangbare behandelvormen, heeft het bestuur van de NVPP het plan opgevat om avonden ... Lees verder

   • September 2018: start opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut in Amsterdam

    NB: belangstellenden die zich nu nog melden voor de opleiding die in september 2018 van start gaat, komen op een wachtlijst te staan. 

    Geïnteresseerd in het psychoanalytisch gedachtegoed en op zoek naar verdieping? Per september 2018 zal in Amsterdam weer een 4-jarige opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut van start gaan.

    De opleiding bestaat uit:

    – een cursorisch gedeelte met ruim aandacht voor de theorie en techniek van psychoanalytische ... Lees verder

   • Nieuwe opleiding tot supervisor NVPP

    Per januari 2018 zal een nieuwe NVPP supervisorenopleiding van start gaan; er is nog plek voor 2 deelnemers.

    Doelstelling:

    Het ontwikkelen van een professionele stijl van superviseren van de diverse vormen van psychoanalytische psychotherapieën, zowel op het niveau van de basisopleidingen tot psychotherapeut of psychiater, als ook op het niveau van de NVPP opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut op specialistisch niveau.

    De opleiding zal bestaan uit 12 bijeenkomsten van ... Lees verder

   • Fotoverslag studiedag 4 november 2016

    Op 4 november 2016 vond in De Rode Hoed te Amsterdam de jaarlijkse studiedag van de NVPP plaats: een goed bezochte studiedag met inhoudelijke kwaliteit, diepgang en veelzijdigheid van alle lezingen. Op levendige en boeiende wijze werden de vele kanten, lagen en aspecten van het Zelf uitgelicht en bediscussieerd.

    In het Tijdschrift voor Psychoanalyse verscheen een verslag van deze studiedag door Marit van ... Lees verder

   • Onlangs verschenen: Affectfobietherapie in de praktijk

    Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven. Zij helpen om de juiste keuzes te maken, dichtbij anderen te zijn en grenzen te stellen. Maar gevoelens kunnen ook beangstigend zijn. Bijvoorbeeld als we vrezen overweldigd te worden door wat we ervaren. Als we bang zijn voor wat we voelen dan kunnen we een zogenoemde emotie- of affectfobie ontwikkelen. We trekken ons terug, durven niet meer ... Lees verder