Actueel

 • September 2019: start opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut in Amsterdam

  Geïnteresseerd in het psychoanalytisch gedachtegoed en op zoek naar verdieping? Per september 2019 zal in Amsterdam weer een 4-jarige opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut van start gaan.

  De opleiding bestaat uit:

  – een cursorisch gedeelte met ruim aandacht voor de theorie en techniek van psychoanalytische evidence based behandelingen en de toepassing hiervan in de huidige GGZ praktijk

  – een leeranalyse of psychoanalytische psychotherapie

  – een aantal onder supervisie uitgevoerde behandelingen

  Indien ... Lees verder

 • Mei/juni 2019: colleges psychoanalyse in Maastricht

  De departementen psychologie van de UM en de OU organiseren in samenwerking met RINO Zuid, de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging en de Psychoanalytische Kern Zuid-Nederland (een samenwerkingsverband van NVPP- en NPaV leden) de Colleges Psychoanalyse voor masterstudenten en alumni van de studierichtingen psychologie, geneeskunde, cultuurwetenschappen, geestelijke gezondheidskunde en HBO-psychologie. Ook professionals (in opleiding) werkzaam in de GGZ, zijn van harte welkom.

  Klik hier voor verdere informatie.

  Lees verder
 • Mei/juni 2019: Modulaire cursus AFT in Groepstherapie

  De Affect Fobie Therapie (AFT) is een vorm van kortdurende psychodynamische behandeling, die steeds vaker wordt toegepast in kortdurende groepsbehandeling. AFT is een evidencebased behandeling voor patiënten met een depressieve of angststoornis en voor patiënten met een Cluster C persoonlijkheidsstoornis (vermijdende, afhankelijke of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis). In de behandeling worden experientiele en gedragstherapeutische technieken geïntegreerd. Gezien de interpersoonlijke aard van model, de focus op affect en ... Lees verder

 • Terugblik studiedag 2 november 2018

  Bijna 200 deelnemers waren aanwezig bij de NVPP studiedag op 2 november 2018: Unlimited! Psychoanalytische Psychotherapie Nu.

  Vanuit verschillende invalshoeken gingen de sprekers in op de vraag: waar gaat het om in de ontdekkende ongelimiteerde procesgerichte psychotherapie? Maar ook, in welk maatschappelijk landschap bevinden we ons en hoe verhouden we ons hiertoe als psychoanalytisch psychotherapeuten?

  Hieronder de lezingen resp. powerpoints van de sprekers:

  Willem Heuves: het geheim ... Lees verder

 • Donderdag 24 januari 2019: 4e psychoanalytische avond voor belangstellenden

  Voor belangstellenden in het psychoanalytische gedachtegoed organiseert de NVPP een aantal psychoanalytische avonden. Uiteraard zijn ook leden en opleidingskandidaten van de NVPP van harte welkom hierbij!

  Op donderdag 24 januari 2019 gaat spreker Quin van Dam graag in op het thema:

  De dood onder ogen zien

  Een existentieel-psychoanalytisch perspectief

  Angst voor de dood is bij vrijwel iedereen op de achtergrond aanwezig, maar kan zich ook op de voorgrond dringen. ... Lees verder

 • Cursusaanbod voor NVPP leden

  De NVPP wil graag de verbinding tussen de leden onderling stimuleren en inhoudelijk verdieping bieden. Naast onder andere de jaarlijkse studiedag willen we dit doen door vanaf het eerste kwartaal van 2019 een aantal korte cursussen aan te bieden.

  De cursussen zullen in de regel bestaan uit 3 – 5 avonden van anderhalf uur, eens per maand, voor zo’n 8 tot 14 deelnemers. Er wordt verdiepend ... Lees verder

 • Maandag 29 oktober 2018: 3e psychoanalytische avond voor belangstellenden

  De NVPP organiseert psychoanalytische avonden voor belangstellenden in het psychoanalytisch gedachtegoed.

  Het thema van de derde avond in deze reeks is ‘Een veilig klimaat voor pijnlijke inzichten’.

  Het komt maar al te vaak voor dat duidingen niet aanslaan omdat de patiënt ze als kritiek beleeft. Om dat te voorkomen moet je eerst voldoende veiligheid bieden door de angst, schaamte of het schuldgevoel over de verboden wensen te ... Lees verder

 • Jan/febr. 2019: verkorte NVPP opleiding van start

  Voor degenen die eerder de PT/PS (vanaf 2006) aan de RINO Amsterdam hebben afgerond en op grond hiervan in aanmerking komen voor gedeeltelijke vrijstelling van het reguliere opleidingsprogramma.

   

  De (verkorte) opleiding bestaat uit:

  1. Technisch Theoretische cursus
  • Technisch Seminaar 2 jaar: 70 bijeenkomsten van 5 kwartier
  • Educatieve staf: 10 bijeenkomsten van 2 uur inclusief theorie over intake en indicatiestelling: 20 uur
  • Theoretische Cursus: 20 bijeenkomsten van 2 uur
   • Seksualiteit, Gender 10
   • Perversies ... Lees verder
   • Inschrijving voor NVPP studiedag 2 november 2018

    Onder de titel Unlimited! Psychoanalytische Psychotherapie Anno Nu vindt op vrijdag 2 november 2018 de jaarlijkse studiedag van de NVPP plaats.

    Sprekers dit jaar zijn Willem Heuves, Ariëtte van Reekum, Ans van Blokland, Marina Luymes, Stephan Sanders, Muriel Vermeulen en Lutgarde Vanvuchelen.

    Meer informatie is te vinden in Folder Studiedag NVPP 2018 – Unlimited!en via het formulier hieronder kunt u zich digitaal aanmelden.

    Accreditatie is verleend door de ... Lees verder

   • maandag 2 juli 2018: 2e ‘psychoanalytische avond’ van de NVPP

    In de geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen jaren de cognitieve gedragstherapie leidend en voor veel cliënten de juiste vorm van behandeling. Toch profiteren niet alle cliënten van deze behandelvorm.

    Door de hernieuwde groeiende belangstelling in het veld voor het psychoanalytische gedachtegoed en de wijze waarop dit denken een bijdrage kan leveren aan de gangbare behandelvormen, heeft het bestuur van de NVPP het plan opgevat om avonden ... Lees verder