Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie

In Gesprek

dakje

Een podcast serie van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie. Boeiende gesprekken vanuit het psychoanalytisch gedachtegoed o.a. over ontwikkelingen in het vak, maatschappelijke veranderingen, de persoon van de psychotherapeut en de raakvlakken met kunst.

Bonusaflevering: Frans Schalkwijk
Marc Hamburger gaat in gesprek met Frans Schalkwijk over wat een psychoanalytische psychotherapie inhoudt. Wanneer kan deze therapie behulpzaam zijn en wanneer niet? Deze aflevering is voor iedereen die op zoek is naar psychotherapeutische hulp, voor zichzelf of voor een ander. 

De voorbeelden die Frans geeft zijn gefingeerd. Ze zijn bedacht op basis van verschillende situaties met verschillende mensen, dus niemand zal zichzelf erin kunnen herkennen. 

Kijk voor meer informatie over psychoanalytische psychotherapie, psychoanalytisch psychotherapeuten en aanmeldmogelijkheden, op de website.

Jaargang 1, aflevering 12
Marc Hamburger gaat in gesprek met Marian Ploegmakers-Burg over psychoanalytische psychotherapie met kinderen, adolescenten en gezinnen.

Shownotes / literatuur verwijzingen:

  • Bollas, C. (2018). The Shadow of the Object: Psychoanalysis of the Unthought Known. Routledge. London
  • Ladan, A. (2023). Gelukkige Kinderen? Over vooroordeel & kinderhaat. Sjibbolet

  • Vliegen, N. (2007). De divan voor de kindertherapeut—Denken over spelen, spelend denken en spelen met gedachten. T v Psychoanalyse, 13, 3, 175-186.
  • Vandeputte, J. (2007). Spelend, in gedachten verzonken. T v Psychoan, 13, 3,187-191

  • Winnicott, D. (1971). Playing: A theoretical statement. Hdst 3. In: Playing and Reality. London & NY; Routledge p. 51-70.

  • Rober, P. (2023). Gezinstherapeut zijn. Pelckmans.be
  • Novick, J & Novick, K.K. (2022) Adolescent Casebook. IPBooks. NY

  • Novick, K.K. & Novick, J. (2023). A Two-Systems Engagement with the Psychoanalytic Model of Adolescence The Psychoanalytic Study of the child 2023, Vol. 76 NO 1, 148-167

Jaargang 1, aflevering 11
Marc Hamburger gaat in gesprek met Jan Stoker over mentaliseren, aan de hand van zijn nieuwe boek
‘Mentaliseren in de psychoanalytische praktijk’. (te verkrijgen via www.boekscout.nl).

Jaargang 1, aflevering 10
Marc Hamburger gaat in gesprek met Nelleke Nicolai over het lichaam en seksualiteit.

Jaargang 1, aflevering 9
Marc Hamburger gaat in gesprek met Leo de Nobel over grenzen en grensoverschrijdingen in de psychoanalytische psychotherapie.

Jaargang 1, aflevering 8
Marc Hamburger gaat in gesprek met Mijke Lambregtse over de combinatie tussen psychoanalytische psychotherapie en wetenschappelijk onderzoek naar de vroege ouder-kindrelatie. 

Jaargang 1, aflevering 7
Marc Hamburger gaat in gesprek met Jan Derksen over de moeizame relatie tussen het psychoanalytisch gedachtegoed en de universiteit. Komt het nog goed?

Jaargang 1, aflevering 6
Marc Hamburger gaat in gesprek met Forugh Karimi over hoe trauma, schrijven en psychoanalytische psychotherapie met elkaar verbonden zijn.

Jaargang 1, aflevering 5
Marc Hamburger gaat in gesprek met Jos van Mosel over het concept Szenisches Verstehen en andere bijzonderheden van het eerste contact met de patiënt.

Jaargang 1, aflevering 4
Marc Hamburger gaat in gesprek met Marike Steeman over kunst en psychoanalytische psychotherapie. Zij is psychoanalytisch psychotherapeut en beeldend kunstenaar. Hoe komen die twee werelden samen, wat is de relatie tussen het scheppende van de kunst en het psychotherapeutisch proces?

Jaargang 1, aflevering 3
Marc Hamburger gaat in gesprek met Willem Heuves over de persoon van de psychoanalytisch psychotherapeut. Wat zijn de eigenschappen van een goede psychotherapeut? En waarom doen sommigen het beter dan anderen? 

Jaargang 1, aflevering 2
Marc Hamburger gaat in gesprek met Cobie Groenendijk over onder andere privacy, de maatschappij, armoede en politiek en over wat psychoanalytische psychotherapeuten hiermee kunnen of misschien zelfs moeten.

Jaargang 1, aflevering 1
Marc Hamburger gaat in gesprek met Ton Stufkens, een van de oprichters van de NVPP, over de geschiedenis van de vereniging en over hoe de NVPP een ‘huis voor velen’ is geworden.