Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie

Mentalisation Based Treatment (MBT)

dakje
Wat is Mentalization Based Treatment?

MBT is geen registerbehandeling van de NVPP, maar wordt wel onderwezen in onze opleiding en door veel leden gepraktiseerd. Deze psychoanalytische behandeling is gericht op het bevorderen van het mentaliseren. Mentaliseren houdt in, dat je je eigen gedrag en dat van anderen kan begrijpen en verklaren vanuit achterliggende gevoelens, gedachten, behoeften en motivatie. Bij mensen met een ernstige problematiek, zoals bij bepaalde persoonlijkheidsstoornissen, neemt het mentaliserend vermogen snel af bij verhoogde spanning, bijvoorbeeld wanneer contacten met anderen intenser en hechter worden. MBT behandelingen zijn gericht op het versterken van het mentaliserend vermogen. Het vermogen om te begrijpen waarom je nou juist doet wat je doet of waarom je nou eigenlijk boos bent noemen we mentaliseren. Wanneer het je lukt om je eigen emoties, acties en ook die van anderen te begrijpen zal je veel gemakkelijker in staat zijn je emoties en gedrag op de juiste, maar zeker ook op een prettigere manier te uiten. Hierdoor neemt de kwaliteit van je relaties toe. Uiteindelijk werkt wat je leert tijdens de therapie door in je hele leven. De kwaliteit van je leven gaat er sterk op vooruit. Je wordt zelfbewuster, gaat je zekerder voelen, je stemming wordt stabieler, je krijgt weer vat op je leven waardoor je er een invulling aan kan geven die bij je past. (Bron: De Viersprong).

Voor wie?

MBT-behandeling wordt vaak aangeboden aan cliënten met een Borderline Persoonlijkheids-stoornis. Maar eigenlijk kan MBT iedereen helpen die moeite heeft met het begrijpen van zijn/haar emoties en reacties. Ook helpt MBT mensen wiens stemming vaker dan gemiddeld onverklaarbaar lijkt te wisselen. MBT is speciaal ontwikkeld voor mensen die al een lange tijd erg belemmerd worden door hun eigen emoties. Je wordt dan vaak overvallen door de intensiteit van je emoties en er vervolgens door overweldigd. Dan lukt het je vaak niet meer om eerst de situatie te bekijken en te beoordelen voordat je overgaat tot reageren.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Er zijn verschillende Mentalization-Based Treatment (MBT) behandelprogramma’s. Zowel het vijfdaagse deeltijdprogramma als het Intensief Ambulante programma voor volwassenen worden ondersteund door wetenschappelijke evidentie. In 2012 verscheen de eerste studie die aantoonde dat MBT-toepassingen ook bij adolescenten effectief zijn. Recent werden nog andere varianten van deze programma’s ontwikkeld: Mentalization Based Treatment for Families, Mentalization Based Treatment for Parents en een Introductiecursus MBT. Meer informatie over de verschillende MBT-varianten vindt u op de website van MBT Nederland (Bron: MBT Nederland).

Informatieve websites

mbtnederland.nl
deviersprong.nl
annafreud.org