Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie

Literatuur

dakje
Sinds de start hebben het psychoanalytisch denken en de praktijk zich steeds verder ontwikkeld en vernieuwd, en daar is veel over geschreven.
 

Ook een overzicht met een beschrijving van AFT: het indicatiegebied en de werkzaamheid daarvan.: Affectfobietherapie (AFT) indicatie en effectiviteit 2017

Een nog niet zo lang verschenen aanrader voor professional èn “leek” is:

Stephen Grosz: The Examined Life (2013), Chatto & Windus, in het Nederlands vertaald als: Het Leven, een handleiding, verschenen bij Atlas Contact. In dit boek geeft hij een mooi inkijkje achter de schermen in de behandelkamer en zijn gedachten daarover.

Vooral de laatste jaren wordt er gelukkig ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en effectiviteit van psychoanalytische psychotherapie, al dan niet in vergelijking met andere behandelwijzen. Onderstaande literatuur gaat daarover: een must voor wetenschappers, vakgenoten, en natuurlijk de  financiers van de gezondheidszorg. 

Recente literatuur en artikelen over evidence base en effectiviteit van psychoanalytische therapieën:

 

Bron literatuur: APSA.org

 

In het Tijdschrift voor Psychoanalyse verschijnen eveneens regelmatig wetenschappelijke publicaties over onder meer psychoanalytische behandelvormen. NVPP-leden hebben via een collectief abonnement ook via internet tvpa.boomtijdschriften.nl toegang tot alle artikelen die vanaf 2006 zijn verschenen. Via dezelfde website zijn de artikelen uit de jaargangen 1995-2005 voor het algemene publiek (dus niet alleen voor abonnees) toegankelijk geworden.