Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie

Actueel

Donderdag 16 mei 2024: Schaamte en seksueel geweld

Vierde en laatste avond in de serie over schaamte, georganiseerd door de St. Breukvlakken & Perdu.

Moderator: Koen Hilberdink

Sprekers:

Nelleke Nicolai |  psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus

Nelleke Nicolai zal meerdere traumatische schaamtes benoemen zoals de schaamte na geweld, de gevolgen van vernedering en de relatie met wraak en wrok, woede en haat. De geïnternaliseerde schaamte en schaamte over deze schaamte speelt een grote rol in de behandeling na seksueel geweld en seksuele grensoverschrijdingen. Schaamte kan tot verschillende vormen van gevoelens en gedrag leiden, zoals de blaam bij jezelf leggen, schuldgevoelens, maar ook walging van het eigen lichaam en zelfhaat. Dat leidt op haar beurt weer tot extreme vermijding of dissociatie van het lichaamsbeleven. Deze schaamte wordt permanent en doordrenkt het zelfgevoel. Het kan ook leiden tot familiale patronen, waarbij de schaamte intergenerationeel wordt en ingebed raakt in stilzwijgen. De relatie tussen schaamte en zelfhaat wordt toegelicht aan de hand de van een aantal gevalsbeschrijvingen.

Nelleke Nicolai was psychiater, psychotherapeut, en psychoanalyticus. Ze was supervisor en docent aan meerdere opleidingen vooral over trauma en hechting.  Ze schreef onder anderen Empathie (2016) , Emotieregulatie, de kunst van het evenwicht (2016) en In levenden lijve: het lichaam in de psychotherapie (2020).

Martine Groen | klinisch psycholoog / psychotherapeut

Hoe zien de verschillen in schaamtepatronen eruit? Zijn in schaamte gedreven families heel verschillend of zijn er meer overeenkomsten na seksueel geweld? Schamen vrouwen zich meer dan mannen na geweld? Deze vragen zal Martine Groen samen met Nelleke Nicolai verder verdiepen en verkennen.

Drs. Martine Groen is klinisch psycholoog / psychotherapeut, niet praktiserend. Zij heeft zich gespecialiseerd in gerumineerde familiesystemen. Zij werkte in de vrouwenhulpverlening en was tien jaar verbonden aan de politie en brandweer. Ook werkte zij tien jaar in voormalig Joegoslavië. Haar laatste publicatie Intieme Oorlog schreef ze samen met Justine van Lawick en kent inmiddels de achtste druk.

Klik hier voor verdere informatie