Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie

Actueel

Donderdag 13 oktober: avond over Nescio

De Stichting Breukvlakken nodigt u van harte uit voor de eerste avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks de Biografie in Psychoanalyse.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal op 13 oktober 2022 vanaf 20 uur Lieneke Frerichs spreken over haar biografie Nescio, leven en werk van J.H.F. Grönloh (Uitgeverij Atlas Contact, 2021).

Nescio was de man die in 1918 een boek met drie verhalen publiceerde, getiteld ‘De uitvreter’, ‘Titaantjes’ en ‘Dichtertje’. Hij bleef zich lange tijd achter de naam Nescio verbergen en hield zich, ook toen bekend gemaakt was dat hij J.H.F. Grönloh jr heette, buiten de literaire wereld. Aanvankelijk viel zijn manier van schrijven uit de toon maar nu, meer dan een eeuw later, wordt hij gezien als een van onze grootste schrijvers en zijn werk wordt door velen bewonderd en gekoesterd. Uit de biografie rijst het beeld op van een gecompliceerd mens, enerzijds een hard werkende, plichtsgetrouwe zakenman, gehecht aan vrouw en kinderen, anderzijds een vrijheidszoeker die graag in Nederland rondzwierf. In zijn jeugd was hij zelf een opstandig ‘titaantje’ dat, toen hij geleidelijk promotie maakte van kantoorbediende tot directeur van een handelmaatschappij, bij de verachte ‘heren’ ging horen. Die tweespalt maakte zijn leven moeilijk; door te schrijven probeerde hij zich daaruit te redden. Hij uitte zich in verhalen maar ook in brieven: aan zijn gezin gedurende een reis van een half jaar door Brits-Indië, aan zijn dochters vanuit Amsterdam tijdens de hongerwinter. De vele niet eerder gepubliceerde fragmenten uit brieven en andere persoonlijke documenten laten eens te meer zien wat een groot stilist hij was.

Van 20:00 tot 22:00 wordt de biografie van Nescio besproken door biograaf Lieneke Frerichs, psycholoog Johan Schokker reageert daarop vanuit psychoanalytische invalshoek. Met moderator Koen Hilberdink worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 22.00

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:www.perdu.nl

Entree: Live € 12,50 en Stream € 7,50

De biografie van Nescio zal te koop zijn in Perdu. 

Onderdeel van:
Een door de Stichting Breukvlakken georganiseerde jaarlijks terugkerende serie avonden over biografieën, de corebusiness van de psychoanalyse. 

I.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur.