Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie

Actueel

1 december 2022: Ingehouden Woede en Schaamte (avond van St. Breukvlakken)

De Stichting Breukvlakken organiseert in nauwe samenwerking met Stichting Perdu vier avonden rond het thema ‘woede’. Wat is de bron van de toenemende ‘woede’ die we om ons heen zien, hoe wordt die ‘woede’ gereguleerd en gekanaliseerd. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we die ‘woede’ op een creatieve manier leren beheersen. 

Met deskundigen, de psychoanalyse en de poëzie gaan we de ‘woede’ te lijf. Vier avonden over woedende vrouwen, boze boeren, kwade geesten, woeste mannen en gewetenloze ambtenaren. 

Elke avond opent met een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht waarna een tweetal deskundigen het thema van de avond verder zullen toelichten. Aan het eind van de avond is er ruimte voor een gesprek tussen dichter en sprekers en vragen uit het publiek. 

De vier donderdagavonden vinden plaats in Perdu en zullen tegelijkertijd via een livestream te volgen zijn. Het programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

De Stichting Breukvlakken stelt zich ten doel het Freudiaanse gedachtegoed levend te houden. De noties van conflicterende gevoelens, bewust en onbewust, de seksuele en agressieve driften, de wensen en de verlangens, zijn onmisbaar voor een zinnige duiding van maatschappelijke conflicten en onbehagen. De psychoanalyse biedt een begrippenapparaat en een zienswijze op de mens, die aan wetenschappelijke relevantie niets heeft ingeboet. 

Stichting Perdu  staat voor het stimuleren en onder de aandacht brengen van bijzondere literatuur, en het onderzoeken van de relaties tussen die literatuur, andere disciplines, en culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. (www.perdu.nl)
 

Eerste avond op donderdag 1 december 2022 

Ingehouden Woede en Schaamte

Waar:

Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Hoe laat:

De avonden beginnen om 20.00 uur en eindigen 22.00 uur, de bar is open tot 23.00 uur 

Alle avonden zijn per livestream te volgen waarbij u betaalt voor een link.

De link ontvangt u twee uur voor aanvang van het programma.

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:

Stichting Perdu

Prijzen: 

Normaal € 12,50  per avond  
Passepartout voor 4 avonden €45,00

Studenten, Stadspas en 65+ € 10,00 per avond   
Passepartout voor 4 avonden €37,50

Livestream € 8,00 per avond     
Passepartout voor 4 avonden €30,00
 

PROGRAMMA DONDERDAG 1 DECEMBER 2022

Moderator: Koen Hilberdink
 

Sprekers:

Karen Lachmising | dichter

Nelleke Nicolai | psychiater en psychotherapeut

Vormt het seksistische en racistische patriarchaat nog steeds een belangrijke bron voor voortwoekerende woede. Hoe is het mogelijk dat het recht op abortus opnieuw ter discussie staat in Amerika. Zijn we er werkelijk op vooruitgegaan of zijn we alweer op de weg terug? Vrouwen zijn nog steeds slachtoffer van vele seksistische handelingen, vrouwen worden vermoord door mannen en mannen doden elkaar. Vrouwen slikken tot ze stikken. Ingehouden woede uit zich in klachten van zowel fysieke als mentale aard of komt in onverwachte vormen op onverwachte momenten naar buiten. 

Dr. Nelleke Nicolai (1947), psychiater (niet-praktiserend) en psychotherapeut heeft sinds eind 1977 patiënten behandeld met een voorgeschiedenis van seksueel misbruik en mishandeling en daarover veel gepubliceerd. Zij zal een beeld schetsen van de enorme hoeveelheid ingehouden woede en schaamte die een belangrijk deel van ons samenleven bepaalt. 
 

Prof. Dr. Maaike Meijer | emeritus hoogleraar genderstudies

Het onderzoek van Maaike Meijer ligt vooral op het terrein van ‘cultural studies’ en Neerlandistiek. Zij richt zich op de Nederlandse literatuur met name poëzie, op populaire cultuur met name liederen, op cultuur en migratie en op de analyse van vormen van representatie in het algemeen. Zij werkt steeds vanuit het perspectief van gender en diversiteit.

Maaike Meijer is emeritus hoogleraar genderstudies van de Universiteit van Maastricht. Zij is actief als schrijver, onderzoeker en spreker. Naast tal van boeken en artikelen schreef zij biografieën van M. Vasalis (2011) en van F. Harmsen van Beek (2018). Haar deskundigheid ligt op het gebied van gender, neerlandistiek, poëzie en lied, feminisme en cultuurgeschiedenis. Op stapel staat een boek over mannelijkheid in hedendaagse literatuur en film, te verschijnen bij De Bezige Bij. Werktitel ‘Radeloze helden.’

 

EEN SERIE VAN VIER PROGRAMMA’S

Download de flyer met het overzicht van de volledige reeks over Woede.